Welkom bij de Stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie


"Veel kleyntjes al by één ghedaen, daer moet allenghs wat groots ontstaen"


Als vanouds toonaangevende zeevarende natie kan Nederland nu het voortouw nemen op het gebied

van ecologisch varen met zeilschepen en het herstel en de toekomst van de Nederlandse zeilende beroepsvaart.


De Stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie

is onder andere opgericht om de rijke geschiedenis van de Nederlandse zeilvaart te bewaren en doet er alles aan om de bekendheid van deze Nederlandse trots,

de unieke kennis en hedendaagse professionaliteit van de zeilende vloot met ruim 400 zeilende beroeps charterschepen onder het publiek te verspreiden.

Dit alles met een knipoog naar ons roemrijke verleden als zeilende handelsnatie in het kader van actuele situaties.


De kleine en grote Hollandse zeilschepen zijn voor de ondiepe wateren gemaakt, maar zoals vanouds zeilen wij nog steeds wereldwijd met onze Tall Ships.

Een zeilend charterschip ziet er misschien oud en authentiek uit, maar maakt gebruik van de modernste technologieën en voldoet aan de strenge Nederlandse veiligheidseisen.

Elk jaar komen er duizenden buitenlandse toeristen naar Nederland om te varen. Ons land is uniek als waterland met zijn vele rivieren, meren en het wad.

Zeilen kan bijna zonder uitstoot van CO2 en windenergie wordt optimaal benut in eenheid met én respect voor de elementen.

Er is veel ontwikkeld en geïnvesteerd om de Nederlandse vloot zeilschepen veiliger en nog milieubewuster in het gebruik te maken.De VHZC initieert met haar project 'Fair Energy©' onderzoek en bevordering van duurzame, haalbare en betaalbare aanpassingen

voor de zeilende beroepschartervaart in de binnenvaart en zee(zeil)schepen en tevens direct geschikte toepassingen voor consumenten "aan de wal".


Met het project 'AED aan boord' wil de VHZC de "Hartveiligheid" aan boord van de zeilende chartervloot en in havens verhogen.


Op deze website staat het overzicht van alle ruim 400 Nederlandse professionele zeilschepen met directe links naar de schepen,

links naar opleidingen en scholen voor de beroepszeilvaart, maritieme organisaties, musea en verenigingen.De VHZC is te vinden tijdens belangrijkste maritieme evenementen en vakbeurzen in binnen- en buitenland.


Verslagen daarover worden gepubliceerd op deze website, het VHZC Scheeps Journaal en publicaties in de nationale en internationale media.


Meer informatie op de pagina 'Nieuws' , de 'Projecten' het Beleidsplan inclusief de Financiën van de VHZC.


Zeil mee en ondersteun de projecten van de V H Z C (klik hier)

©2008 -2015 Stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie - V H Z C